Hae tästä blogista

lauantai 3. syyskuuta 2011

Kärlekens 3 steg (del 1)

För många år sedan fick en ung ivrig kristen en klapp på axeln av en äldre kristen som uttalade dessa "tröstande" ord: "Det går nog över". Jag tror dessa "tröstande" ord, var och är en lögn. Det skall inte gå over. Visserligen skall det ske en nödvändig mognad, men det finns inget "lagom" tillstånd i vår kärlek till Gud eller vår efterföljelse av Kristus.
Det verkar som om dagens förkunnelse tar vara på individens upplevelse av det omöjliga att klara av detta i egen kraft, istället för att ta vara på Guds möjligheter att fullfölja inom- och igenom oss det Han befallt.
Gud har inga orealistiska förväntningar på oss. Tvärtom, så förväntar han ingen förmåga hos oss själva. Gud utför nämligen själv det Han befaller. Där för kan vi aldrig använda vår oförmåga som ursäkt för ett ofruktbart liv (Joh. 15:5). Tillståndet för en kristen är att känna Gud och tjäna Gud och allt detta ÄR redan förberett så att vi får vandra i det Gud redan gjort (Ef. 2:8-10). På samma sätt som Jesus gjorde (Joh. 5:19)

Gud lovar nåd åt den som är mottaglig för Hans verkan (Fil. 2:13) , dvs är ödmjuk. Nåd är Guds verkan i oss så att vi både vill och kan göra Hans vilja. Guds nåd uppenbarades för oss först genom korset, som är ingångsporten, till det andliga tillstånd vi kallar Guds Rike. Ingen anna ingång finns. Fiendskapen mellan oss och Gud måste först avfärdas och den som bär på skuld till detta dvs mig och dig måste först renas och ställas försonad inför Gud för att sedan börja vandringen till att lära känna och tjäna Gud. Bibeln definierar "evigt liv" som just att "känna Gud", och detta genom Kristus (Joh. 17:3).

Allt detta sker inte på en gång utan är en vandring där vi mottar Guds Kärlek i Kristus på ett allt djupare plan. Inga genvägar finns utan varje skede innefattar ett avklädande av det gamla för att kunna ikläda det nya Gud i sin nåd vill och kan ge.
Vi kan i bibeln se olika beskrivningar på den prosess i vår tillväxt som lärjungar och oftast delas den upp i tre delar eller steg, liksom så mycket annat där Gud verkar i "3".
I denna text nedan är ett exempel där vi på ett bra sätt ser var vi börjar och vad som är målet för vår vandring:

" Men nu, då ni befriats från synden och blivit Guds slavar, blir frukten att ni helgas och till slut får evigt liv". (Rom. 6:22, jämför 1 Kor. 1:30)

Det första är alltså att först bli befriad från synden, sedan bli Guds slavar dvs tjänare , vilket är att bli helgad och till sist får vi evigt liv, som är att "känna Gud" (jmf Hebr. 12:14).

Kärlekens 3 steg

I olika skeden av vår vandring är vi emottagliga för Guds kärlek på olika sätt. Varje nytt steg upplever vi alltid som frånstötande eftersom det i Guds kärlek finns ett inslag av rening som vårt gamla jag hatar.
Jag väljer här att utgå från den uppdelning som finns i texten nedan:

"Jag skriver till er, barn: era synder är förlåtna för hans namns skull. 13 Jag skriver till er, fäder: ni har lärt känna honom som är från begynnelsen. Jag skriver till er, unga män: ni har besegrat den onde. 14 Jag har skrivit till er, barn: ni har lärt känna Fadern. Jag har skrivit till er, fäder: ni har lärt känna honom som är från begynnelsen. Jag har skrivit till er, unga män: ni är starka och Guds ord förblir i er och ni har besegrat den onde". (1 Joh. 2:12-14)

Här har vi tre olika nivåer av mognad. Tilläggas bör att enbart Gud kan- och har rätten att mäta mognaden hos oss. Samtidigt så är det viktigt för oss själva att känna karaktären i varje skede av mognaden eftersom målet är Kristuslikhet, Kristi sinnelag.
Innan vi går in på vad det innebär att vara "barn", "yngling" och "fader", vill jag kort redogöra om förutsättningar till förändring samt ge en bild av Guds mål med vår frälsning.

Sinnets förnyelse och Guds Rike

Förutsättningen för all förändring och mognad är "sinnets förnyelse" (Rom. 12:1-2). Som vi tänker,så talar och handlar vi också. Vi är alltid under någons inflytande som formar oss till den vi är. "Världen", som är i den "ondes våld", frågar inte lov att influera oss. Gud däremot kallar oss in i en relation med sig själv genom vilken Han sedan upprättar oss till att bli "den" vi är skapade till. Något måste ut för att den relatione skall kunna komma in. Gud är den som definierar i sitt ord hur den relationen är ämnad att vara. Inte vi med våra önskningar och tankar om "min Gud är sån eller sån".

De flesta av oss tänker att "kristen" är någon som tagit emot Jesus och är sedan på väg till himlen. Att frälsning är att "få komma till himlen". Bibeln beskriver inte frälsningen så. För det första så talar Jesus inte on himlen , utan Hans huvudbudskap var och är Guds Rike. Guds Rike är det andliga tillstånd och den andliga verkligheten där Gud härskar suveränt. Gud skapade oss till att lägga jorden under oss, härska och råda över den (1 Mos. 1:26). Detta var Guds mål från början och Han har inte lagt in någon plan B. Tvärtom så håller Han på att genomföra sin plan och ser den redan fullbordad. Vi säger oss vänta på Jesus när i själva verket Han väntar på även på oss (Hebr. 1:13).

Gud ser början och slutet på samma gång. Inget kommer som en överraskning för Honom.  Förutsättningen för att människan skall kunna råda, var och är, att vi lever i lydnad till Gud, av kärlek. Människan föll i synd just på denhär punkten och därför miste sin ställning inför Gud och på jorden. Hela jorden är därför under den ondes våld (1 Joh. 5:19) när den var tänkt att vara under oss och vi under Gud.

Guds frälsningsplan har dock genomförts genom Jesus Kristus. När Han hade dött för vår synd, uppstått och besegrat döden och den onde, blev Han "given" all makt. Den gavs åt Honom för att Han var den första människan (den "siste Adam") på jorden, som hade Gud rike inneboende fullkomligt inom sig dvs levde i total överlåtelse och beroende i relation till Fadern (Joh. 5:19). han är den förstfödde bland "MÅNGA" bröder (Rom. 8:29). Han var länge Guds "ende son" (som människa) men skall inte förbli som den ende. (Förstås skiljer Han sig från oss genom att vara Gud och frälsare).
På samma sätt som han blev "given" all makt kommer vi även att bli givna makt att råda över jorden. Missionsbefallningen handlar inte om enbart evangelisation för att få människor till himlen. nej, den handlar om att göra "folk lydiga" till Kristus. Det är ett uppdrag att förbereda ett folk som skall Härska med Kristus (Uppb. 5:10). Jesus Kristus är huvudet för sin kropp men hans kropp är idag som en "baby". Därför skall den kroppen byggas upp till mognad, läras till att "hålla allt vad Jesus har befallt" (Matt. 28:18-20), till "Kristi fullhet", så att kroppen matchar huvudet (Ef. 4:11-19, jmf. Luuk 19:11-26).

Guds Rike börjar inom oss, som ett inre tillstånd (Luk. 17:21), för att sedan bli en yttre verklighet på jorden. Kristus kallar oss inte till "Himlen", utan till sitt Rike.
Alla vill till himlen. Dum skulle man ju annars vara. Alla vill dock inte ha Jesus som Herre och ge över äganderätten till sitt liv. Idag har vi herdar som formar församlingar i enlighet med hurudan Gud människor vill ha som "sin Gud". Allt i "kärlekens och toleransens namn". Jesus har aldrig kallat oss till något annat än Lärjungaskap. Det kostar allt, även idag (Luk. 14:33). Man kan inte vara Jesu lärjunge ifall man inte avstår från allt. Någon måste lära oss detta. De som Gud insatt till detta i församlingen.
Dagens "evangelium" är en förvanskad version av det "Guds Rikes Evangelium" som Jesus och Apostlarna förkunnade och lärde.
Vi lever nu i en tid för Guds folk att återgå till den, ifall vi vill vara del av det folk som kommer att fullborda uppdraget att "göra alla folk till lärjungar".

Alla är vi "barn" i början av vår vandring. Att förbli i det tillståndet är ett allvarligt andligt tillstånd vilket tyder på att vi inte får den näring vi behöver av herdar som själva fastnat i det läget eller så vill vi inte ta emot den nåd som får oss att växa, för att vi helt enkelt inte känner igen Guds kärlek när Han fostrar oss.

Jag kommer i de kommande delarna att gå igenom det som kännetecknar de 3 olika skeden i vår mognad från "barn" till "yngling" och till "Fäder". Hur detta ser ut i våra liv och i Guds församling.

Själv växer jag i denna prosess under en "fader" och tillsammans med en familj med samma mål

Välkommen åter och Gud välsigne dig

Matti Aspvik





                 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti